Když se Uriášova manželka dozvěděla, že její muž Uriáš je mrtev, oplakávala ho. 27 Jakmile jí doba truchlení skončila, David pro ni poslal a nechal si ji přivést domů. Stala se jeho ženou a porodila mu syna. To, co David provedl, ale bylo v Hospodinových očích zlé.

 

Ten muž jsi ty

12 Hospodin za Davidem poslal Nátana. Ten k němu přišel a řekl mu: „V jednom městě žili dva muži, jeden bohatý a jeden chudý. Bohatý měl velikou spoustu ovcí a dobytka. Chudý neměl nic než jednu malou ovečku, kterou koupil a choval. Vyrůstala u něj s jeho dětmi, z jeho skrovného pokrmu jedla, z jeho poháru pila, v jeho klíně spala, jako by byla jeho dcerou. Jednou k onomu boháči přišel pocestný. Jemu ale bylo líto vzít a připravit pro hosta jednu ze svých ovcí nebo dobytka, a tak vzal ovečku onoho chudáka a tu tomu příchozímu připravil.“

David se na toho muže hrozně rozhněval. „Jakože je živ Hospodin,“ řekl Nátanovi, „muž, který to spáchal, musí zemřít! A tu ovečku zaplatí čtyřnásobně – za to, že provedl takovou věc a neměl slitování.“

 

„Ten muž jsi ty!“ řekl Nátan Davidovi. „Tak praví Hospodin, Bůh Izraele: Já jsem tě pomazal za krále nad Izraelem a já jsem tě vysvobodil ze Saulových rukou. Dal jsem ti dům tvého pána. I ženy svého pána jsi dostal do klína. Dal jsem ti dům Izraele a Judy. A kdyby ti to bylo málo, přidal bych ti ještě mnohem víc! Proč jsi pohrdl Hospodinovým slovem? Provedl jsi, co je v jeho očích zlé. Uriáše Chetejského jsi zabil mečem a jeho ženu sis vzal za manželku. Zavraždil jsi ho mečem Amonců! 10 Proto, že jsi mnou pohrdl a vzal sis za ženu manželku Uriáše Chetejského, se od tvého domu od nynějška nikdy neodvrátí meč.

11 Tak praví Hospodin: Hle, vzbudím proti tobě zlo z tvého vlastního domu. Před tvýma očima vezmu tvé ženy a dám je tvému bližnímu, aby s nimi spal všem na očích. 12 Ty jsi to udělal tajně, ale já to udělám veřejně, před celým Izraelem!“

 

13 „Zhřešil jsem proti Hospodinu!“ řekl mu na to David.

 

„Ano,“ odpověděl mu Nátan, „ale Hospodin z tebe tvůj hřích sňal. Nezemřeš. 14 Protože jsi ale tímto činem znevážil Hospodina, [a] musí zemřít tvůj novorozený syn.“ 15 A po těch slovech se Nátan vrátil domů.

Hospodin pak postihl dítě, které Davidovi porodila Uriášova manželka, a to onemocnělo. 16 David kvůli tomu chlapci hledal Boha. Držel půst a v noci ležel na holé zemi. 17 Stařešinové jeho domu se postavili okolo, aby ho přiměli vstát ze země, ale on nechtěl. Ani pokrm od nich nepřijal.

 

18 Po sedmi dnech pak dítě zemřelo.

 

2.Samuelova 12

Vyberá si Hospodin koho požehná a koho potresce? Existujú v tom nejaké zákony logiky?

 

Rozhodne sú dni, kedy trpíme bez evidentnej príčiny v našom správaní, resp. to utrpenie nie je možné vnímať ako trest za naše viny, či neposlušnosť voči Božiemu zákonu. Ovšem sú i také, kedy vieme, že to neblahé, čo zažívame, je priamym dôsledkom ľudskej neposlušnosti voči Tvorcovi Vesmíru.

Dávid zhrešil a ďalšia generácia za to niesla dôsledky, váha hriechu sa nikdy len tak nevyparí. Pak by sme Boha museli prehlásiť za klamára. ,,Odplatou za hriech je smrť." /Rim 6,23 a/ Ani vyvolenie Dávidovi nebolo ochranou pred týmto zákonom. 

 

,,Co všechno se stane Davide, když to praskne? Raději odstraňme toho, kto stojí tak jak má. Objetujme ho." 

Vidíme, jak se vrší hřích... má mnoho žen, nebojuje tam, kde má, prohlíží si, co by neměl, hřeší ve svém srdci, cizoloží, snaží se tutlat, začíná lhát, bojuje proti Bohu, snaží se opít toho, kto mu vadí, ... David se stává svůdce a snaží se člověka donutit k hříchu   tim, že ho opije... sahá po mafiánskych praktikách. David má problém protože je tu někdo, kdo se bojí Boha víc než jeho a stojí, jak má, a nenechá se zmámit, kto se postaví králově vůli, kto i přes víno dokáže být věrný Hospodinu a co teď?

 

Co dělají mafiáni, když nemůžou někoho zlomit? Zabijí ho, odstraní ho. 

 

¨Víte kolik vedoucích církve dbá více na pověst svou než-li na pověst Boží? Tohle předse nemůže vyjít na povrch, musím to přikrýt...Bláhově si myslí, že se dá před Bohem přikrýt vlastní hřích bez pokání. Z Davida se najednou stal perfektní ďáblův služebník...

 

Důsledek? 1 dítě zemřelo, jeho 4 synové zaplatili životem a jeho dcera byla znásilněna incestem. Jeho království se rozdělilo a už nikdy nemělo takovou slávu. Dokonaný hřích plodí smrt. 

 

Střežte své srdce a střežte svou mysl.