Najít spřízněnou duši, někoho, s kým mohu trávit své volné chvíle, komu mohu napsat nebo zavolat, jen tak, že si na něj prosto vzpomenu, nebo když se mi stýská. Člověka, se kterým lze sdílet své zážitky, radosti starosti a není to zrovna manžel/partner. Mít přátelé je docela běžná věc, no co dělat, když se to někomu nedaří, natrefit na tu svou vhodnou krevní skupinu?

  1. běžte na místa, kde se potkávají lidé, kteří mají stejné zájmy jako vy.
  2. mějte reálny odhad, kdo by mohl být na vaše úrovni. (věk - i když ten není vždy rozhodující, stupeň vzdělání - úroveň intelektu, partnerský vztah - důležité faktory, pokud v nich nejste rovnocenní s daným člověkem, s kterým se snažíte navázat přátelství, nejspíš to nevyjde - nebudete si mít moc co říci, nenajdete tolik společných témat jelikož jste vzájemně v jiných životních fázích, na jiné vlně)
  3. Hledejte v okruhu, kde běžně trávíte většinu času - škola/práce, případně navštivte kavárny, knihovnu, dokonce i delší cesta vlakem je příležitost k seznámení.
  4. Snažte se zbavit strachu z odmítnutí, vypracujte si strategii: co když... (dosaďte si tam to, z čeho máte strach, a jak se s tou situací, pokud nastane, vypořádáte)
  5. mít společné zájmy je výhoda, no ne nevyhnutně nutnost (někdo, kdo rád cestuje má co říci o zážitcích z cest, a přirozeně bude mít blíže k člověku, který také cestuje; ten, kdo se věnuje hudbě bude mít společnou řeč spíše s hudebníky, kdo je v manželství si bude spíše rozumět s jiným člověkem ve stejném stavu, stejně tak je to s dětma, kdo je má, ví o čem mluví ti, kteří sdílejí své rodičovské trampoty...)
  6. pokud vycítíte, že člověk o kterého stojíte jako o přítele nejeví stejný zájem, nechte to být. (Možná totiž vidí dříve než vy, tolik odlišností, že je mu jasné, že by to nikam nevedlo.)
  7. Nevnucujte se, pravděpodobně se tím dovedete do přesně opačné situace než jste chtěli.
  8. Přátelství obvykle přichází, když jdeme světem s otevřenýma očima a myslí, s pozitivním přístupem k životu. Nemusíme být dokonalí, aby si nás někdo všiml a vážil. 
  9. Fyzický vzhled není v přátelství nejdůležitější, no spíše si k sobě najdou cestu rovnocenné bytosti i v tomhle ohledu.
  10. Přeji všem osamělým duším hodně úspěchu při navazování nových kontaktů, když to nebude dnes, tak možno zítra nebo za měsíc! :)