V českém překladu vyšla kniha Zůstaň OK od Amy a Thomase Harrisových. Dozvíme se v ní nejen to, jak se od prvního vydání titulu Já jsem OK, ty jsi OK vyvinula transakční analýza v pojetí Toma Harrise, ale i to, kdo byl celou dobu jeho úzkým spolupracovníkem - jeho žena Amy.

 

Ženy v pozadí slavných mužů

Jak už to bývá, nebo přinejmenším dříve bývalo, slavný muž za značnou část svého úspěchu vděčí lidem, kteří mu poskytují zázemí. Samozřejmě se v takovém kontextu nabízí pomyslet na géniovu manželku. Nezřídka nebyla taková žena jenom někdo, kdo se staral o rodinu a domácnost, ale přímo se podílela na manželově práci. V oblasti psychologie můžeme v této souvislosti jmenovat třeba ženu Carla Gustava Junga Emmu, ženu Fritze Perlse Lauru - nebo ženu Thomase A. Harrise Amy.

Thomas A. Harris byl přítel a kolega Erica Berneho, zakladatele transakční analýzy. A tak lze mezi dvě nejslavnější knihy o transakční analýze řadit právě Berneho Jak si lidé hrají a Harrisovu Já jsem OK, ty jsi OK. Obě v minulých letech vyšli v novém českém vydání, a jsou tedy pro čtenáře snadno dostupné. 

Je hezké vidět, jak se doba postupně posouvala ve prospěch toho, aby bylo o ženách více slyšet. Já jsem OK, ty jsi OK vyšla v roce 1967, a ač byla kniha publikována pod Harrisovým jménem, Amy text upravovala, aby byl srozumitelnější a čtivější, a dodávala do něj vlastní nápady a příklady. K tomu se Harris přiznává ve své předmluvě ke knize Zůstaň OK, která vyšla v roce 1985. Vysvětluje proč nová kniha vychází již pod jménem obou manželů a proč je dokonce psána v 1. osobě - tedy z Amyna pohledu.

 

Něco o autorce

Osobnost Amy Harrisové dnes přesto zůstává takřka neznámá. Něco málo se o ní dozvídáme právě jen z několika zmínek ve knize Zůstaň OK, systematičtější informace pak získáváme z jejího nekrologu.

Ač se Amy narodila v USA, oba její rodiče emigrovali ze Švédska. Amy vystudovala žurnalistiku, v tomto oboru také zpočátku pracovala a v 50.-tych letech se díky němu seznámila se svým budoucím mužem. Společně měli dvě dcery, Gretchen a Heidi. Později Amy působila jako lektorka transakční analýzy. V roce 1995 ovdověla a z nekrologu se dozvídáme, že přežila i dceru Heidi. Amy Harrisová zemřela nedávno, 29. května 2021, v požehnaném věku 92 let.

 

Znát vnitřního rodiče

Je důležité poznamenat, že zatímco podle Berneho se rodíme s pocitem ,,Já jsem OK", a až nepříznivé podmínky mohou toto naladění narušit, podle Harrise se malé dítě cítí natolik bezmocné, že je přirozeně v modu ,,Já nejsem OK" a k postoji ,,Já jsem OK" se musí dopracovat, samozřejmě s pomocí svého okolí, zejména rodičů.

Snad právě proto se kniha zůstaň OK tolik věnuje práci s vlastním Rodičem (s velkým R), což je pojem, který v transakční analýze nakonec označuje to, o čem je jedinec přesvědčen, že se to musí, nebo nesmí. Pokud je láska našeho rodiče (s malým r, tedy fyzické osoby) silně podmíněna, vytvoří v nás pocit, že jsme OK, pouze pokud budeme poslouchat rodiče, jehož si více-méně zvnitřníme jako rodiče, který nás do něčeho nutí nebo v nás vyvolává pocity viny. Charakteristické je, že takového rodiče jsme do sebe nasáli podprahově a podprahově v nás funguje i nadále. A protože i náš rodič měl nějakého zvnitřněného rodiče, může být rodič souborem morálních přesvědčení předešlých generací. Pokud chceme porozumět sami sobě, je tedy užitečné zeptat se například, co by v určité situaci, kterou řešíme, řekl nejen náš otec, či matka, ale i jeho vnitřní Rodič. Vznik zdravě fungujícího Rodiče pak Amy trefně shrnuje ve větě: ,,Nevěříme, že je špatné od dětí něco očekávat, jsou-li naše požadavky jasné a zakládají-li se na realitě beroucí v potaz potřeby a schopnosti dítěte.:

,,Kniha Zůstaň OK se kromě jiného věnuje práci s vlastním Rodičem, což je pojem, který v transakční analýze označuje to, o čem je jedinec přesvědčen, že se to musí, nebo nesmí."

Jiní lidé v nás vzbuzují pocity viny, vzteku, či potřeby se bránit, pokud se dotknou specifické podoby našeho Rodiče. Kniha Zůstaň OK se zabývá dvěma důležitými metodami, jak s Rodičem pracovat. Odstavení Rodiče znamená schopnost zmírnit zbytnělého Rodiče ve prospěch jiných složek našeho Já, zejména Dospělého. Umenšovač Rodiče pak totéž činí tehdy, když na nás útočí Rodič jiných lidí. 

 

Autorka i matka

Transakční analýza měla vždy blízko k vtipnému popisu mezilidské komunikace a vztahů v jejich zdravé i nezdravé podobě. V tom ani Zůstaň OK nezůstává pozadu. Přesto jde ještě dále než předchozí kniha Harrisových, takže se zabývá třeba otázkou motivace (při níž je dobré využít nadšení našeho vnitřního Dítěte) nebo životních hodnot. Tenká hranice mezi rodičem a Rodičem se pak odráží ve faktu, že čtenář knihu využije stejně dobře při výchově dětí jako při hledání svého vlastního vnitřního štěstí.

V tematickém důrazu na výchovu se odráží i fakt, že Amy byla matka dvou dcer. O vlastních zkušenostech s jejich výchovou se v knize několikrát dojemně zmiňuje. Zakončeme naše vyprávění jednou takovou poznámkou:

Když bylo naší dceři Gretchen 6 let, vytočilo mě její vytrvalé dožadování se něčeho nesplnitelného do té míry, až jsem se na ni utrhla. Přestala škemrat a posadila se na podlahu, ve velkých modrých očích slzy na krajíčku. Za chvilku přišla zpátky. ,,Ty ses na mě zlobila. Křičela jsi na mě," řekla. ,,Máš pravdu.", odpověděla jsem. ,,Ale víš, co jsi dělala, že mě to přimělo na tebe zakřičet?" Unavená důvody ke mně obrátila svou uplakanou posmutnělou tvářičku a prohlásila: ,,Maminko, někdy musíme začít od znova."

 

In: Psychologie DNES, listopad 2022